Web_OK-DEP-01160.jpg

Rygglengde: 128cm

OK-DEP-01160

Foto © Nasjonalmuseet

Kjole

Ukjent

Silkestoff, metallkniplinger og possement

ca. 1720-tallet

Dette antrekket med overkjole, underskjørt og brystsmekke, antakelig fra 1720-tallet, er et sjelden velbevart og elegant eksempel på tidens kvinnemote. Antrekket er sydd av et fransk silkestoff med såkalt kniplingsmønster, en mønstertype som var utviklet før 1690 og som holdt seg populær i flere tiår framover. Gylne metallkniplinger dekorerer kjolelivets åpning og brystsmekken, hvite linkniplinger ble fastsydd nederst på ermene og rundt halsringningen når kjolen var i bruk.

Kjoler som denne har gått under det franske navnet manteau hos oss. En manteau hadde alltid slep. Overkjolens stoff ble vanligvis heist opp og drapert ved hoftene, det kan også ha vært gjort med denne kjolen. Manteauer kom på moten på slutten av 1600-tallet og ble til å begynne med brukt som dagligantrekk. På 1720-tallet var kjoletypen fortsatt høyeste mote, men nå ofte som et antrekk til mer høytidelige anledninger.

Kjolen kommer fra Bergen. Det er usikkert hvem som var den første eieren, men kjolen skal etter tradisjonen ha vært brukt som brudekjole.